Csapvíz vagy ásványvíz?


2017. 07. 25.

Csapvíz vagy ásványvíz?


Nyáron a folyadékpótlás fontosságát hangsúlyozza minden fórum. De vajon a csapvíz vagy az ásványvíz a jobb megoldás a szomjoltásra? Esetleg van egy harmadik is?

Nehéz eligazodni ebben a témában, mert teljesen ellentmondó információkkal találkozhatsz az interneten

Az biztos, hogy víz és víz között hatalmas nagy különbségek lehetnek, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy a H2O-n kívül mit is tartalmaz a folyadék, mint ahogy az sem, hogy honnan származik, hogyan lett tisztítva, és milyen formában jut el hozzád.

Mi számít ásványvíznek?

Az ásványvíz olyan ivóvíz, amely legalább 500 mg/liter oldott ásványi anyagot tartalmaz. Ezek kölcsönöznek neki egyedi, sajátos ízt és gyakran gyógyhatást kölcsönöznek neki.

A gyógyvizek ásványi anyag tartalma a 20.000 mg/l-t is elérheti, mely kizárólag artézi kút révén nyerhető, lényegesen mélyebb rétegből.

A csapvíz és az ásványvíz közötti elsődleges különbség nem csupán ízben, hanem összetételben is megmutatkozik.

Folyadékpótlás ásványvízzel

Különböző fórumokon egyre gyakrabban beszélnek arról, hogy a palackos vizekben található ásványi anyagokat a testünk csak nehezen, vagy egyáltalán nem tud feldolgozni. Emiatt a rendszeres ásványvizet fogyasztók folyamatosan megterhelik a szervezetüket mesterséges sókkal, amelyek ballasztanyagként lerakódnak a méregtelenítő szerveikben, és különféle betegségeket – vese- és epekőképződést, érelmeszesedést, ízületi problémákat – okoznak.

Ugyanez igaz a magasabb nátrium tartalmú vizekre, melyek nagyobb mennyiségben történő fogyasztása szintén nem célszerű, kiváltképp magas vérnyomásban szenvedőknek, akiknek nátrium szegény étrendjükbe ezek nem a legmegfelelőbben beilleszthetők.

A fentiek miatt érdemes kiegészítened egyéb alacsonyabb ásványianyag-tartalmú vizekkel, vagy csapvízzel a napi folyadékpótlást.

Folyadékpótlás PET palackos (műanyag) ásványvízzel

Azon felül, hogy ezek a palackok környezetszennyezők, a pillepalackokból hő hatására mérgező anyagok kerülhetnek a vízbe . Ez nem más, mint a BPA. (Szerk.: korábbi cikkünk. Mi az a BPA?)A leggyakoribb műanyagiparban alkalmazott alapanyag nagyon kis mennyiségben is káros hatással van az élő szervezetre.

Az ásványvizek ráadásul könnyedén fertőződhetnek baktériumokkal is, hiszen a palack felbontása után már “szabad a pálya” a különböző mikroorganizmusoknak, főleg ha több napig is eltart egy palacknyi víz elfogyasztása.

Folyadékpótlás csapvízzel

A csapvízzel kapcsolatban rengeteg a tévhit, a lakosság körében sokan nem mernek inni a csapvízből, mert félnek, hogy esetleg nem elég tiszta.

Sokan nem tudják, hogy Magyarországon az ivóvíz minősége európai viszonylatban is jónak számít. Ez a földrajzi adottságon kívül annak is köszönhető, hogy minőségét rendszeresen, naponta több alkalommal is ellenőrzik.

A csapvíz egy zárt rendszeren keresztül jut el hozzád, és egy komoly tisztító procedúrán esik át, mielőtt még a lakásba kerül. A csapból folyó vízzel nem is ez a probléma, hanem sokszor maga a tisztítás, ugyanis általában klórvegyületeket használnak a fertőtlenítéshez, és ez sokszor jellegzetes ízt ad a víznek.

A csatornahálózatban található vizek elvileg megfelelnek az előírásoknak, a házba lépve azonban már más a helyzet. Egész más lehet a jól indult vízminőség ellenőrzés vége, amikor új építésű, műanyag vezetékes házon fut végig a víz, és akkor, amikor egy régi épület ólomcsövein fejezi be útját.

Benned is felmerült, hogy OK, de akkor most végül melyiket is válasszam?

Zárjuk ki a palackokat, és vegyük csak a vizet. Keressünk egy olyan megoldást, amely kiszűri a klórt, az íz- és szagrontó anyagokat, miközben a haszos ásványi anyagokat megőrzi. Emellett pedig baktériummentesít is.

A palackos ásványvíztől tartassz a sima csapvíz pedig nem győzőtt meg?

Pótold a folyadékot tiszított csapvízzel!

Még két érv: nem csak alacsonyabb ára a vezetékes víznek (igaz egyszeri beruházást igényel, hogy a tisztító berendezést megvásárold), de még környezettudatosan is leszel.

Manapság számtalan víztisztító készülék létezik, mindenképpen nézz körül jól a piacon, vizsgáld meg az engedélyeket és a szűrési technológiát is, hogy valóban az elvárásaidnak megfelelő készülék kerüljön hozzád.

 

 


Téma további cikkei

2017. 10. 03.

3+1 jel, hogy nem iszol eleget

Nem lehet elégszer elmondani, hogy mennyire fontos a megfelelő napi folyadékbevitel, de sajnos még mindig nem vesszük elég komolyan. Néhány jel, ami arról árulkodik, hogy ideje változtatnod ezen az egészséged érdekében!

tovább


2017. 07. 18.

Hogyan szoktassuk rá a gyereket a vízivásra?

A 30 fok feletti hőmérséklet nem csupán a felnőttek és idősek, hanem a gyerekek szervezetét is megviseli. Ebben az időszakban a folyadékfogyasztás egészségünk megőrzésének kritikus pontja. Íme pár tanács, hogy a gyereket rávegyük a vízivásra.

tovább


2017. 07. 13.

Víz diéta?!

A víz jóllakottság érzetet kelt, gyorsítja az anyagcserét, eltávolítja a méreganyagokat. Enyhíti a fejfájást, javítja a bőr állapotát és még számtalan jótékony hatását tudnánk felsorolni. Ki ne szeretné ezeket fokozni?

tovább